ИЗБЕЛВАНЕ

ИЗБЕЛВАНЕ
    

С термина избелване на зъби се означава промяната в интензитета (наситеността) на зъбите спрямо предишното им състояние. Това става под въздействието на свободните радикали на пероксида, по-специално на активния компонент в различните избелващи системи, и води до извличането на хроматогенни (оцветяващи) вещества от зъбната повърхност. Такива са пигментите в някои храни и напитки, а също и редица изкуствени оцветители в хранителната индустрия. Силни естествени пигменти като танина, теина и др. се съдържат в червеното вино, кафето, черния чай, какаото, колата. Причини за промяната в цвета на зъбите са още генетичното оцветяване, най-вече тетрациклиновия антибиотик и неговите производни, възрастта, цигарите, при некроза след умъртвяване на зъба и др.

Има два основни начина за избелване на зъбите:

1. Професионално избелване на зъбите у дома: Това е по-често използвания начин за избелване на зъбите. Той включва индивидуално изработени избелващи шини и шприци съдържащи безопасен избелващ гел. Избелването на зъбите , обикновено включва две кратки посещения в кабинета. В първото се вземат отпечатъци за изработването на индивидуални шини, а второто да се получат шините, както и избелващия агент.

2.Клинично избелване: Най-често използваният избелващ агент за такова избелване е хидроген пероксида във висока концентрации 30-35%. Поради силната концентрация, тези избелващи материали имат потенциала да увредят меките тъкани(венците), които обикновено отзвучават спокойно до една – две седмици. Поради това този начин на избелване на зъбите се провежда само в стоматологичния кабинет (офис) с подходящата защита на меките орални тъкани. Някои пациенти могат да получат чувствителност, която обикновено отзвучава до няколко дни. Най-съвременният вариант, а също и най-бърз, е наричан още силово или мощно избелване. При него се въздейства с пероксид в много високи концентрации (30-38%) с лампа ултравиолетова светлина или без светлина (с катализатор), в продължение на 45 минути до 1 час и половина. Процедурата може да се изпълни в още няколко посещения, в зависимост от степента на потъмняване или оцветяване на зъбите. Минусите тук са свързани с евентуалното въздействие от загряването върху нервите на зъбите, а също и върху венците.

Често задаваните въпроси:

- Безопасно ли е избелването?  Може със сигурност да се каже, че избелването няма никакъв отрицателен или деструктивен ефект, нито на макро, нито на микро ниво, върху зъбните тъкани. Зъбният емайл не се променя, не настъпва деминерализация и не се извличат от зъбите никакви минерални субстанции. Това е така, тъй като активната съставка е пероксид, който се разгражда на вода и активен кислород.

- Колко траен е ефекта от него? Ефектът зависи от много странични фактори, най-вече от консумацията на оцветяващи храни и напитки, както и от катраните при пушене, но и от хигиенните навици и редовното измиване на зъбите .

- Има ли странични ефекти? Единственият страничен ефект след избелването на зъбите, които се появява в около 80% от пациентите, е повишената чувствивтелност, която отминава в рамките на 24 часа.

- Променя ли се цвета на фотополимерните пломби и порцеланови корони след избелване? Изкуствените материали в устата, които заместват изгубени зъбни тъкани не се влияят от избелването. Порцелановите корони имат фиксиран цвят, който се постига в процеса на печене на порцелана и не подлежи на промяна. Фотополимерните пломби с времето (в рамките на 1-2 години) потъмняват, тъй като поглъщат оцветители от храната и това налага сравнително честата им смяна на няколко години. Ако имате порцеланови корони или пломби във фронталната област, то след избелването те ще се наложи да бъдат подменени. Когато обаче това е част от цялостен естетичен план, избелването се извършва в началото, за да се фиксира крайния цвят и според него се изработват корони и се определя цвета на фотополимера

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg