Хирургия

ХИРУРГИЯ
-Какво представлява и как се провежда екстракцията на зъби?

Ако преди пред стоматолога стоеше задачата "да се извади зъбът колкото сe може по бързо, без да има значение как ще се извади", то сега изваждането се провежда по максимално щадящ начин, като целим да запазим максимално тъканите (кост и лигавица) обкръжаващи зъба. При нужда се поставя и костозаместител, като ясно си представяме какво ще бъде на мястото на извадения зъб и адаптираме тъканите така, че по нататъшното протезиране да е комфортно за пациентите.

-Какво представлява екстракция на мъдреците?

За това знаем всички, много са минали през това и на много пациенти това им предстои. Всичко не е толкова страшно колкото изглежда, ако разберем същността на проблема и методите на изваждане. Наистина мъдреците подлежат често на изваждане и много от тях са разположени крайно неудобно, както за доктора така и за пациента.
Налага се да се отпрепарира ламбо, да се премахне част от костта покриваща коронката на мъдреца, част от зъба и чак тогава да се извади останалата част от зъба.

-Как се лекува радикуларната киста?

Киста - тумороподобно образование със закръглена форма ,което се състоi от обвивка и намиращ се в нея секрет (течност). Причината за възникването и около корена на зъба е инфекция която прониква към върха на корена или към страничните му части от "пулпата", "каналите". Такива кисти като правило не се превръщат в злокачествени, но периодично, често в най неподходящия момент се изострят и в резултат на своя растеж избутват съседните тъкани.

Лечението се състои от два етапа:

- ендодонтско лечение (консервативно) - пломбировка или повторна пломбировка на канала на зъбния корен. Понякога след провеждането на този етап на рентгеновата снимка се забелязва подобряване. В такъв случай хирургичната намеса може да се отложи или изобщо да се избегне.

- хирургично лечение (апикална остеотомия) - излющване на кистата, ампутация на връхчето на корена (апекса), който е въвлечен във възпалителния процес и ретроградно пломбиране на останалия корен. Манипулацията се провежда под местна анестезия в амбулаторни условия, ако ни позволява размера на кистата и общото състояние на пациента
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg